In afwachting van de stemming in het parlement over de Brexit is in het Verenigd Koninkrijk een totale politieke oorlog uitgebroken.

Na maanden van onderhandelingen brengen Britse parlementariërs op 11 december hun stem uit over May’s plan voor een post-Brexit VK.

De berichten spreken elkaar tegen, maar sommige bronnen melden dat de stemming helemaal niet doorgaat. Volgens The Sunday Times is May van plan om volgende week naar Brussel terug te keren om betere voorwaarden voor het Verenigd Koninkrijk uit het vuur te slepen..

Naar verwachting zal dinsdag een meerderheid van het Britse Lagerhuis May’s plannen wegstemmen, wat de facto het einde van haar premierschap zal betekenen.

Brexit-minister Stephen Barclay verdedigde zondag de huidige deal en zei dat van uitstel van de stemming geen sprake is. “De stemming gaat gewoon door, omdat het een goede deal is – de enige deal”, zei hij tegen de BBC. “We stemmen er dinsdag over en we hebben dus twee volle dagen om erover te debatteren.”

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, die naar verluidt een oogje op May's baan heeft, zei echter tegen de BBC dat de premier terug moet naar Brussel. Hij impliceerde dat de huidige deal onacceptabel is. "Als de premier volgende week naar Brussel kan gaan en zegt 'Ik vrees dat jullie Ierse oplossing niet alleen heel impopulair is in het land, maar ook in het Lagerhuis', dan denk ik dat ze wel zullen luisteren."

"Wat ze willen is de best mogelijke oplossing met het VK", aldus Johnson. Hij voegde daaraan toe dat de huidige backstop-overeenkomst, waarbij Noord-Ierland sommige EU-regels zal moeten accepteren, "absurd" is. "Een Brexit-overeenkomst zonder die backstop is zeker mogelijk", zei hij.

Lees meer: Waarom de grens met Noord-Ierland zo’n probleem is in de Brexit-onderhandelingen

Ook voormalig minister voor de Conservatieven Esther McVey liet zondag van zich horen. Tegen Sky News zei ze dat het "heel moeilijk" voor May zou worden om nog aan te blijven als premier wanneer ze de stemming van dinsdag zou verliezen. McVey sloot een strijd om het leiderschap niet uit.

May's positie lijkt precair. Als ze, zoals gepland, de stemming op dinsdag laat doorgaan, kan haar positie op de helling komen te staan, en niet zo'n beetje ook. Ze kan een tweede referendum uitroepen of een landelijke verkiezing, hoewel beide gezien worden als noodsprongen van een kat in het nauw.

May loopt niet warm voor deze laatste optie. In een interview met de Mail On Sunday waarschuwde ze opnieuw voor Labourleider Jeremy Corbyn. "We hebben een oppositieleider die aan niets anders denkt dan aan het uitschrijven van verkiezingen, hoe schadelijk die ook zullen zijn voor het land. Ik geef om het land en mijn partij, en ben ervan overtuigd dat Corbyn aan de macht een risico is dat we ons niet kunnen permitteren."

LEES OOK: Dit zijn de 7 belangrijkste punten van het Brexit-akkoord van May